Skip to content
+90 531 883 33 88

QUESTIONS AND ANSWERS

Public Procurement Law: Questions and Answers

Basic questions and explanations about bids excluded from evaluation, objections to tender documents, abnormally low bids and debarment from tenders.

Prepared by: Av. Umut GüneşLegal review: Av. Umut GüneşLast legal check: First published: Updated:

The questions below offer a general framework on bids excluded from evaluation, objections to tender documents, abnormally low bids and debarment from tenders. In a specific case, time limits, documents and the regulations in force are assessed separately.

Showing 1–4 of 4 questions

Where can one apply if a bid is excluded from evaluation in a public tender?

Depending on the type of tender, a complaint to the contracting authority and a complaint by way of objection to the Public Procurement Authority (itirazen şikâyet) may come into play.

Under Law No. 4734, notification, the time of learning, electronic tender records and special short time limits are critical. The subject of the application and the type of tender must be determined first.

Can unlawful conditions in the tender documents be raised later?

Objections to the specification are subject to special time limits relating to the stage of learning and application.

Whether the technical conditions restrict competition, the qualification criteria and the principle of equal treatment are examined. Late applications concerning the documents after a bid has been submitted may result in loss of rights.

What happens if the explanation of an abnormally low bid is found insufficient?

Depending on the relevant law and secondary legislation, exclusion of the bid from evaluation or an objection process may come into play.

The contracting authority’s request for explanation, the work items queried, the nature of the documents and the evaluation report are compared. Whether the tender is for services, works or goods affects the technical rules that apply.

Is termination of a public contract the same as a ban from tenders?

No; sanctions arising from the contract and debarment from tenders are separate legal acts.

Law No. 4735, the ground for termination, the conditions of formal notice (ihtar) and defense, and the authority for and notification of the debarment decision should be assessed. Not every termination automatically results in debarment from participating in tenders.

Sources and legal bases

  1. Public Procurement Law No. 4734