Skip to content
+90 531 883 33 88

QUESTIONS AND ANSWERS

Fintech, Payments and Crypto Assets: Questions and Answers

Basic questions and explanations about the requirement of authorization for crypto-asset service providers and the fact that establishing a company does not replace an operating license.

Prepared by: Av. Umut GüneşLegal review: Av. Umut GüneşLast legal check: First published: Updated:

The questions below offer a general framework on the requirement of authorization for crypto-asset service providers and the fact that establishing a company does not replace an operating license. In a specific case, time limits, documents and the regulations in force are assessed separately.

Showing 1–2 of 2 questions

Is providing crypto-asset services subject to authorization in Türkiye?

Yes. The establishment and activities of crypto-asset service providers are subject to authorization and supervision under capital markets (SPK) legislation.

The specific contract, business model, regulations of the relevant authorities and the legislation in force on the date of the transaction should be reviewed separately.

Is establishing a crypto-asset company enough, by itself, to begin operating?

No. Special requirements such as capital, ownership and management structure, information systems, custody, internal control and MASAK obligations must be fulfilled separately.

The specific contract, business model, regulations of the relevant authorities and the legislation in force on the date of the transaction should be reviewed separately.

Sources and legal bases

  1. Law No. 6362 on Capital Markets
  2. Law No. 6493 on Payment and Securities Settlement Systems, Payment Services and Electronic Money Institutions